Stanovisko PPP Praha 5 k filmu V síti

15.06.2020 07:41

V současné době je školám nabízena projekce filmu V síti jako preventivní aktivita. Film je promítán v kinech ve dvou verzích. Verze V síti (15+) a verze V síti: Za školou (12+). Zároveň jsou školám nabízeny projekce filmu pro žáky v prostředí kin.

Rádi bychom Vás upozornili na rizika s ním spojená (mj. riziko akcelerace sexuálního vývoje, riziko návodnosti, riziko traumatizace či retraumatizace, riziko zkreslení pohledu na muže), doporučujeme následující doporučení pro školu a rodiče KPPP, s nímž se plně stotožňujeme https://www.kppp.cz/poradna/aktualita-poradny/ut-03032020-1925 a také Doporučení pro pedagogy vydané oddělením prevence MHMP Doporučení_k_filmu_V_síti_-_MHMP.docx (16274)

V případě Vašeho zájmu o využití filmu V Síti: Za školou v rámci celkového preventivního programu školy, vnímáme jako nezbytné seznámení se s metodikou k filmu: https://www.vsitifilm.cz/html/jsem-ucitel.html nebo https://www.e-bezpeci.cz/index.php/z-nasi-kuchyne/1803-metodika-k-filmu-v-siti-za-skolou-je-tu a na promítání navázáním diskuze s dětmi v bezpečném prostředí (vysvětlení, připomínky a možná rizika v příloze/vyjádření KPPP).

Verzi filmu V Síti (15+) vnímáme jako nevhodnou k užití jako preventivního materiálu, a proto nedoporučujeme, aby školy objednávaly pro své žáky projekci filmu v této verzi (připomínky a možná rizika v příloze/vyjádření KPPP).
V případě účasti Vašich žáků na hromadném promítání v kině (i verze "Za školou" pro děti od 12 let) rozhodně doporučujeme informovat o plánované akci rodiče žáků a získat jejich písemný souhlas s účastí žáků. 

Film V síti otevírá společenskou diskusi. Zhlédnutí filmu lze doporučit rodičůma i pedagogům (více viz https://www.kppp.cz/poradna/aktualita-poradny/ut-03032020-1925)

Konzultace v případě Vašich dotazů poskytne Mgr. Lucie Matějovská na tel. 735379422